Archive for iunie 2011

Stampila „Albina”

Probabil stiti si voi cum este sa vrei de mult timp sa faci ceva, dar pur si simplu sa nu gasesti timp pentru acel lucru. Cam asa ceva mi s-a intamplat si mie. Mi-am pus mai demult in gand sa sculptez si eu cateva stampile, chiar am cautat instructiuni pe internet, mi-am cumparat si cateva radiere mai mari, dar abia acum am reusit sa fac, de nevoie, prima mea stampila din radiera.

Imi trebuia urgent o albinuta-stampila si, cum n-am gasit prin librarii (este drept ca am vazut una intr-un magazin on-line, dar dura prea mult pana sa ajunga la mine), mi-am luat inima in dinti si am trecut la treaba.  Albinuta mea are 2,5 x 2,5 cm si mi-a luat aproape 2 ore realizarea ei.

 

Instructiuni

Pasul 1 – executia:

– alege un model si copie-l in creion pe hartie pergament, ori inventeaza tu unul (eu asa am facut) desenandu-l in creion pe hartie;

– pune radiera peste desen si preseaza – astfel putin din grafit va ramane pe radiera (daca modelul nu se vede bine in unele locuri, il poti reface desenand cu creionul direct pe radiera);

– ia un cutter si, cu taieturi perpendiculare, inconjoara pe exterior si interior urmele de grafit;

– indeparteaza surplusul de radiera (tot ce nu e desenat), prin taieturi piezise facute pana la taieturile verticale; scobeste cu varful cutterului, daca este nevoie, in spatiile inguste, până ramane doar modelul in relief.

stampila_albinuta

Pasul 2 – finisarea:

Preseaza usor modelul pe tusiera, apoi incearca stampila pe o bucata de hartie.

Daca pe hartie s-au imprimat (in afara de model) si alte urme (vezi Fig.2), ia din nou cutterul si indeparteaza de pe radiera materialul innegrit cu tus – inseamna ca acele locuri sunt prea inalte si ajung pana pe hartie. Daca este nevoie, repeta pana ce urma lasata este doar modelul curat (Fig.3).

Pasul 3 – montarea pe suport:

Poti alege un suport gata facut pe care sa lipesti stampila, sau poti sa-ti faci unul dintr-o bucata de lemn. In momentul acesta, in care scriu articolul, inca n-am facut si acest pas.  Insa, urmeaza. El trebuie neaparat facut pentru ca, atunci cand se foloseste stampila, modelul sa fie imprimat uniform (de ex., in cazul albinutei, sa nu ramana aripioare sau alte parti neimprimate).