Archive for iunie 2010

Quilling cu hartie ondulata

In sine, aceasta nu este o tehnica noua. Se bazeaza tot pe tehnicile deja prezentate (filigree si husking). Ceea ce difera este doar materialul. Hartia, in acest caz, este ondulata.

Pentru a ondula hartia, ai nevoie de un instrument special, un ondulator pentru hartie. In engleza poarta numele de „paper crimper” (poti cauta pe net ca sa vezi despre ce este vorba).  Este prevazut, in functie de latimea lui, cu doua roti dintate sau cu doi tamburi dintati care prind hartia si o onduleaza in timp ce se rotesc.

Mai intai trebuie sa tai fasiile de hartie la latimea dorita, apoi sa le ondulezi. Dupa ce le-ai ondulat, le rasucesti lejer cu acul pentru quilling si din cercul obtinut faci orice forma quilling doresti.

Pentru a exemplifica, am facut o cutiuta cu capac.

crimped_box_1

Are aproximativ 6×6 cm si este din carton normal, pe care am lipit hartie ondulata. Pentru capac am facut o decoratiune abstracta ce are si rol practic – poti tine de baza ei ca sa ridici capacul.

Blue Butterfly

Atat aripile fluturasului din aceasta felicitare, cat si florile, sunt facute prin tehnica quilling prezentata in articolul anterior (husking). Frunzele, de asemenea. In cazul aripilor fluturasului, am ales sa inconjur buclele cu hartie de alta culoare.  Bobocii de floare, desi sunt facuti tot pe ace cu gamalie, nu mai sunt inconjurati cu hartie.

blue_butterfly_1

Tutorial Quilling – Husking

Nu am reusit sa gasesc o traducere multumitoare a termenului „husking”, care sa descrie cat mai bine aceasta tehnica, de aceea il voi folosi deocamdata ca atare, in engleza. In orice caz, ideea este de a obtine o forma inconjurata de un invelis exterior, o „coaja” sau o „teaca” (asa cum au pastaile).

Formele sunt obţinute prin infasurarea unei fasii de hartie de 2 sau 3 mm in jurul acelor cu gamalie aranjate in moduri diferite.

Intre anii 1700-1800 era la moda in Anglia Georgiana decorarea cu forme obtinute in acest fel a cuferelor, ramelor de tablouri, cutiilor in care era pastrat ceaiul etc.

 

Materiale necesare:

–  fasii de hartie, latimea 3 mm, cat mai lungi;

–  ace cu gamalie (de aceasta data, cele mai bune sunt cele mici, obisnuite, nu cele lungi de croitorie);

–  placa de pluta (sau orice alt material in care pot sta bine infipte acele cu gamalie);

–  o coala A4 de hartie, alba;

–  un creion si o rigla;

–  aracet (de preferat care devine transparent dupa uscare) si un betisor pentru aplicarea aracetului;

–  carton – din care sa faci suportul pe care vei lipi modelul;

–  penseta (cu ea poti pozitiona mai usor formele pe carton).

 

Instructiuni petale

Primul pas il reprezinta desenarea pe hartie a diagramei ce va determina pozitia acelor cu gamalie. Locul in care stau ele determina marimea si forma petalei.

Punctul principal este punctul „1”. Deasupra lui, vertical, la o distanta ce variaza in functie de marimea petalei, este punctul „2”. Bucla facuta ulterior in jurul acestor puncte reprezinta bucla centrala.

In partea superioara a diagramei, deoparte si de alta a punctului „2”, simetric (foloseste rigla pentru a masura distantele), se mai deseneaza perechile de puncte „3” – „4”, respectiv „5” – „6” (Fig.1).

Dupa ce ai terminat de desenat diagrama, pune foaia de hartie pe placa de pluta si infinge ace cu gamalie in punctele desenate.

Ia o fasie de hartie si indoaie 2-3 mm la un capat (ca sa obtii un fel de „carlig”). Plaseaza acest carlig in jurul punctului „1”, cu partea mai scurta in dreapta. Incepe sa infasori hartia, nu prea strans, in jurul acelor, in ordinea urmatoare (vezi si Fig.2):

–  urca prin stanga pana la punctul „2” si coboara prin dreapta lui din nou la punctul „1”;

–  in acest moment, pune o picatura de aracet pe exteriorul capatului mic al carligului si lipeste-l de fasia de hartie, apoi asteapta cateva secunde sa se usuce aracetul (daca nu faci asa, carligul va sari de pe acul „1” cand vei trage de hartie pentru urmatoarele bucle);

–  urca prin dreapta punctului „3” si coboara, prin stanga lui, din nou la punctul „1”;

–  urca prin stanga punctului „4” si coboara, prin dreapta lui, la puncrul „1”;

–  urca prin dreapta punctului „5” si coboara, prin stanga lui, la punctul „1”;

–  urca prin stanga punctului „6” si coboara, prin dreapta lui, la puncrul „1”;

–  in acest moment ai terminat de facut buclele interioare ale petalei, tot ce mai ai de facut este sa inconjuri cu hartia ramasa toate acele cu gamalie (inainte, este bine sa pui cate o mica picatura de aracet pe varful fiecarei bucle); cand ai ajuns din nou la punctul „1”, taie hartia in exces si lipeste cu aracet capatul in acest punct;

–  in Fig.3 poti vedea o petala ajunsa in acest stadiu de lucru;

–  scoate acele cu gamalie, ia petala si pune-o deoparte.

Pentru a face o alta petala, infinge din nou acele cu gamalie si reia pasii prezentati deja.

 

Instructiuni frunze

In cazul frunzei, deseneaza punctele pe o singura linie verticala, cu distante egale intre ele (de ex. din 5 in 5 mm). Numarul de puncte determina lungimea frunzei.

Infasurarea hartiei se face in ordinea urmatoare (vezi si Fig.4):

–  din punctul „1” (nu uita de carlig), urca prin stanga punctului „2” si coboara prin dreapta lui inapoi la „1”, unde trebuie sa lipesti hartia;

–  urca apoi prin stanga pana la punctul „3” si coboara iar la „1”;

–  infasoara hartia in acest fel in jurul tuturor punctelor;

–  cand ai terminat, taie hartia in exces si lipeste capatul in punctul „1”;

–  in Fig.5 poti vedea o frunza ajunsa in acest stadiu;

–  scoate acele cu gamalie si ia frunza.

 

Lipeste la sfarsit floarea (formata din 3-6 petale) si frunzele pe coala de carton.

Nu te limita doar la aceste doua exemple de diagrame prezentate mai sus. Acele cu gamalie pot fi aranjate intr-o varietate de moduri. De asemenea, poti inconjura petalele nu doar o data, ci chiar de 2 sau 3 ori, in functie de efectul pe care vrei sa-l aiba produsul finit.